Kozí pití

01.01.2023



O ajurvédě jsem se poprvé dozvěděla od své kamarádky před 25 lety. Naučila mě každé ráno před snídaní vypít sklenici kozího pití. Co to je za lektvar?


Byly jsme mladé lékařky pár let po škole, čerstvé maminky a chtěly jsme žít zdravě... Jenže v té době se dostat k informacím nebylo úplně jednoduché. Nebyly mobily ani internet... Pamatuji se, jak má kamarádka jednou přišla s knihou o ajurvédě. Nikdy před tím jsem o této indické vědě nic neslyšela. Nerozebíraly jsme tenkrát jaký máme poměr dóš - váta, pitta, kapha - jen mi sdělila několik zajímavostí o některých potravinách. Třeba o medu, že by se neměl jíst zahřátý nad 50°C, protože se pak "lepí na sliznici střev a ucpává kanálky" .... A také o rajčatech a lilku, prý jsou to rostliny nočního stínu a nejsou zdaleka vždy zdravé.... Byly to jen kusé informace a až později jsem se začala zajímat o podrobnosti a souvislosti. 

Kamarádka začala praktikovat různé očistné a detoxikační procedury. Výplach nosu roztokem kuchyňské soli mě nikdy nevyhovoval a jsem ochotná vdechovat jen jedinou slanou vodu, a to tu mořskou.  Co mě však tenkrát zaujalo a celá ta léta zůstalo jako můj ranní rituál, je pití půllitru vody s citronovou šťávou a medem před snídaní. 

A proč už 25 let téměř denně tuto lahodnou a zdravou míchanici, které se bůh ví proč říká KOZÍ PITÍ, konzumuji? 

1. HYDRATUJE - budím se ráno s žízní a půl litr tekutiny ve mně jen zasyčí... mé ledviny tleskají :-D

2. DODÁVÁ RYCHLOU ENERGII PRO MOZEK A SRDCE - brzy vstávám a musím začít okamžitě fungovat. Med obsahuje velký podíl jednoduchých cukrů, které se dobře vstřebávají a vbrzku dodávají potřebnou energii pro orgány s rychlým metabolismem jako je mozek a srdce. Pálí mi to pak jak Einsteinovi ;-D

3. STARTUJE TRÁVICÍ PROCESY - moje konstituce odpovídá nejvíce doše pitta. Pitta lidé mají dobré a rychlé trávení, potřebují ráno zahajovat den vydatnou snídaní. Nejsem výjimkou, budím se s hladem a musím se najíst, třebaže je 6 hodin. Citrónové kyselinky podporují produkci žaludečních šťáv a trávicích pankreatických enzymů a připravují vše na kvalitní zpracování stravy. Rychle vstřebané medové cukry zvýší hladinu glykémie a tím uvolňování insulinu - látky, která pomáhá zpracovávat cukry z dále přijaté stravy v orgánech. Zkrátka takový ranní bezalkoholový aperitivek.... :-)

4. POSILUJE IMUNITU - pracuji s nemocnými lidmi dennodenně, ve vzduchu mezi námi už za ty roky nalétaly tuny patogenních zárodků, ale klobouk dolů před mou imunitou - nejsem téměř nikdy nemocná... Kašel, rýma - jedenkrát za rok a to jestli vůbec....  V citrónu je docela dost vitamínu C - jak známo účinného antioxidantu (pozn. tj.látka omezující aktivitu kyslíkových radikálů a to jsou pěkné potvory - povíme si někdy příště). A med je z tohoto hlediska ještě větší borec - má fantastické antibakteriální a antiseptické účinky. Ostatně je to velmi zajímavá a obdivuhodná látka, která si zaslouží samostatný článek - tak se můžete těšit :-)

5. MOC DOBŘE CHUTNÁ A VYLEPŠENÉ ZLEPŠUJE PAMĚŤ - mňam, kombinaci kyselé a sladké chutě jsem poslední rok vylepšila chutí kurkumy neboli indického šafránu. Toto jásavě žluté koření dává kozímu pití nejen vzhled sluníčka ve sklenici, ale přidává se k šiku antioxidantů, energetických nabíječů pro mozkové buňky a navíc zlepšuje kognitivní funkce (např paměť) u starších lidí.... Tak už je jasné, proč jsem s přidáváním kurkumy do kozího pití začala, že?  :-D 

Přidáte se ke mně a popijete každé ráno kozí pití? Co si o tom myslíte? Níže můžete odpovědět...



KOZÍ PITÍ

recept na přípravu 

0,5 l ne příliš studené vody, může být i vlažná (dle chuti)

šťáva z jednoho citronu

vrchovatější lžička kvalitního včelího medu

půl lžičky kurkumy

nechat rozpustit, promíchat a vypít